Un burete de bucătărie, o sursă neașteptată de bacterii comparabilă cu un scaun!
Îi folosim pentru a curăța vasele de pe care mâncăm, dar buretele de bucătărie este un mediu umed, plin de firimituri, care favorizează dezvoltarea bacteriilor. Conform cercetărilor, chiar instrumentul pe care îl folosim pentru a ne curăța farfuriile și paharele este plin de viață microbiană. Bureții sunt raiul bacteriilor, având condiții ideale pentru dezvoltarea acestora.
În 2017, Markus Egert, microbiolog la Universitatea Furtwangen din Germania, a descoperit un număr impresionant de 362 de specii de microbi în bureții de bucătărie. În unele cazuri, densitatea bacteriilor a ajuns până la 54 de miliarde de indivizi pe centimetru pătrat. Egert afirmă că această cantitate este similară cu numărul de bacterii găsite într-o mostră de scaun uman.
Deși bureții sunt cămine bune pentru bacterii, acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt un risc pentru sănătate. Bacteriile există peste tot – pe pielea noastră, în sol și în aer. Majoritatea bacteriilor din bureți nu sunt dăunătoare; de fapt, multe îndeplinesc funcții vitale. Studiul lui Egert a arătat că cinci din zece cele mai răspândite specii de bacterii erau strâns legate de cele care cauzează infecții la persoanele cu sisteme imunitare compromise, dar nu au fost identificate bacterii asociate cu intoxicații alimentare grave.
Jennifer Quinlan, profesor de siguranță alimentară la Universitatea Prairie View A&M din SUA, a colectat bureți de bucătărie din 100 de locuințe din Philadelphia și a constatat că doar 1-2% dintre aceștia conțineau bacterii legate de intoxicațiile alimentare. Studiul din 2022 realizat de Solveig Langsrud, om de știință la institutul norvegian de cercetare alimentară Nofima, a arătat că bureții și perii de spălat vase conțin un set comun de bacterii nepatogene, însă perii au avut o densitate mai mică de bacterii.
Chiar dacă majoritatea bacteriilor din bureți nu provoacă boli, există riscul ca bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, să apară. Bureții pot deveni un loc ideal pentru dezvoltarea acestor agenți patogeni, mai ales dacă sunt folosiți pentru a curăța suprafețe contaminate. Studiile au arătat că Salmonella prosperă în bureți, dar nu și în perii, care se usucă mai eficient între utilizări.
Cât despre cât de des ar trebui să schimbăm buretele de bucătărie, Quinlan sugerează că din punct de vedere al igienei, ideal ar fi să îl înlocuim săptămânal. Există metode de curățare, cum ar fi spălarea în mașina de spălat vase sau încălzirea în cuptorul cu microunde, care pot ucide majoritatea agenților patogeni. De asemenea, este recomandat să nu depozităm buretele în chiuvetă, să stoarcem bine umezeala și să eliminăm firimiturile de mâncare.
Unii experți sugerează chiar renunțarea la bureți în favoarea perilor, care conțin mai puține bacterii și se usucă mai ușor. Aceștia sunt considerați instrumente mai igienice pentru curățarea vaselor.



