Beneficiile consumului de cafea
Un studiu recent a analizat beneficiile pentru sănătate asociate consumului de cafea, subliniind că un aport moderat, de 3-5 căni pe zi, este legat de o speranță de viață mai lungă și un risc redus de boli, inclusiv diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Asociația dintre cafea și mortalitate
Conform revizuirii publicate în Nutrients, consumul de cafea este asociat cu rate mai scăzute ale mortalității. Un studiu specific a arătat că persoanele care consumă cel puțin 2 căni de cafea pe zi au un risc cu 10-15% mai mic de mortalitate totală. O meta-analiză din 2019 a relevat că riscul de mortalitate este cel mai scăzut la cei care consumă 3,5 căni de cafea zilnic. Cafeaua decofeinizată și cea cu cofeină par a avea un impact similar asupra riscurilor de mortalitate.
Riscuri specifice și beneficii ale consumului de cafea
Consumul a 3-5 căni de cafea pe zi poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu aproximativ 15%. De asemenea, cercetările sugerează că cafeaua nu crește riscul de cancer și poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul endometrial. Cafeaua poate contribui la reducerea riscurilor de accidente și probleme respiratorii, precum și la scăderea riscurilor de diabet de tip 2.
Impactul cafeinei asupra sănătății
Consumul de cafea poate reduce riscul de tulburări cognitive cu 25% și poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson. Un studiu a arătat că persoanele cu diabet pot beneficia de consumul de cafea, având un risc mai mic de evenimente cardiovasculare și mortalitate. Cafeaua poate, de asemenea, să ajute la îmbunătățirea toleranței la glucoză și să contribuie la scăderea indicelui de masă corporală.
Adăugarea de zahăr și smântână în cafea
Cercetările sugerează că adăugarea de zahăr în cafea poate contracara beneficiile acesteia, crescând riscul de depresie și afectând controlul greutății. Totuși, adăugarea de smântână sau de alte tipuri de îngroșători nu pare să aibă un impact negativ semnificativ asupra greutății.
Riscurile consumului excesiv de cafea
Deși consumul de cafea poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale, nu există dovezi că ar genera riscuri pe termen lung. De asemenea, consumul moderat de cafeină nu este asociat cu un risc crescut de aritmii cardiace. Este recomandat ca gravidele să limiteze consumul de cafeină, dar până la 200 mg pe zi nu pare să aibă un impact semnificativ negativ.
Concluzie
Studiile sugerează că, pentru majoritatea adulților, consumul moderat de cafea poate fi încurajat ca parte a unui stil de viață sănătos, cu beneficii semnificative pentru sănătate. Totuși, este important ca fiecare individ să își adapteze consumul de cafea în funcție de nevoile și condițiile sale specifice de sănătate.



