Fructul care îți poate transforma dieta pentru o tensiune arterială optimă
Un nou studiu realizat în SUA sugerează că un fruct comun, bogat în potasiu, poate fi mai eficient în reducerea tensiunii arteriale decât eliminarea sodiului din dietă. Cercetătorii subliniază importanța echilibrului dintre potasiu și sodiu pentru sănătatea cardiovasculară, având în vedere că aproape o treime dintre adulții din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială.
Studiul, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să consume mai multe banane, pe lângă reducerea aportului de sare, pentru a-și controla mai eficient tensiunea arterială. „De obicei, când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, afirmă cercetătorii. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât simpla reducere a sodiului.”
Importanța raportului sodiu/potasiu
Sodiul și potasiul sunt electroliți esențiali care contribuie la transmiterea semnalelor electrice pentru contracția mușchilor și au un rol important în alte funcții vitale, inclusiv retenția de apă. Studiul recent sugerează că creșterea aportului de potasiu în comparație cu cel de sodiu ar putea fi mai eficientă în reducerea tensiunii arteriale decât doar diminuarea consumului de sodiu.
Deși cercetările anterioare au demonstrat că un consum mai mare de potasiu ajută la controlul tensiunii arteriale, raportul optim între potasiu și sodiu rămânea neclar. „Relația dintre consumul excesiv de sodiu și hipertensiunea arterială este bine cunoscută, însă efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu au primit, de obicei, mai puțină atenție”, adaugă cercetătorii.
Hipertensiunea arterială în societățile industrializate
Noul studiu utilizează un model matematic specific pentru a analiza modul în care raportul potasiu/sodiu influențează organismul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu și efectele acestora asupra tensiunii arteriale. Rezultatele sugerează că bărbații dezvoltă mai frecvent hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală, dar că bărbații sunt, de asemenea, mai susceptibili să beneficieze de un raport mai mare de potasiu față de sodiu.
Cercetătorii subliniază că dieta ancestrală a oamenilor primitivi, bogată în fructe și legume, ar fi favorizat un sistem de reglementare a corpului optimizat pentru un consum mai ridicat de potasiu și mai scăzut de sodiu. Aceasta ar putea explica prevalența hipertensiunii arteriale în societățile industrializate, care tind să aibă diete mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu.



