Prețuri mai mari și dulceață mai scăzută în acest an: Recolta de fructe, afectată sever de înghețul din primăvară

B.M.
Moderator B.M.
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Prețuri mai mari și dulceață mai scăzută în acest an

Cămara și piețele vor fi mai goale în acest an, iar borcanele cu dulceață vor fi mai puține și mai scumpe, din cauza producției de fructe afectată de îngheț. Producătorii estimează o creștere a prețului cu 25%. Astfel, sortimentele de dulceață vor fi limitate, cu mai puțină dulceață de cireșe, căpșuni sau caise.

Recolta de nuci verzi este ceva mai bună, dar și în acest caz, prețul unui borcan crește de la 40 la 50 de lei. Doina Herea, producător local din Hilița, jud. Iași, menționează: „Anul ăsta s-au făcut nucile, chiar și prune, mai puțin cireșe și caise.” Deși Doina Herea produce dulceață anual, în acest an, producția este cea mai slabă de până acum. Aceasta afirmă: „Câte borcane am făcut anul trecut, anul ăsta, eu știu, să fac la jumătate sau poate mai puțin. Depinde cu ce fructe rămân. Sunt costuri multe, până ce o vezi în borcan și să o duci la piață să o vinzi.”

Din cauza fructelor puține, și prețurile cresc. Borcanul cu dulceață de nuci va ajunge la 50 de lei, față de 40, anul trecut. Dulceața de cireșe amare va avea același preț. Mai ieftină va fi dulceața de căpșuni, la 35 de lei borcanul, însă și în acest caz, vremea a afectat calitatea. Doina Herea adaugă: „Cam slăbuț, pentru că a fost frig și nu au avut polenizare când s-au format ele. Uitați, ele sunt … Mie îmi place să iasă mai roșii, dar mă bucur că au rămas întregi.”

Temperaturile sub zero grade din aprilie și începutul lunii mai au afectat producția de fructe. Cristina Zlati de la Facultatea de Horticultură din Iași afirmă că soiurile mai timpurii au fost afectate de gerurile din această primăvară, ceea ce va duce la un consum mai redus de dulceață din cireșe amare sau dulceață de flori de soc. În ferma Universității de Științele Vieții din Iași, producția este cu 90% mai mică față de anii anteriori. Petru Popa, inginer USV Iași, menționează: „Avem un pom, după cum se vede, specia cireș, da, gol. Specii compromise aproape total: cireș, vișin, cais, piersic, parțial prunul.” Pomicultorii din Moldova subliniază că ultima oară când s-au confruntat cu o producție atât de scăzută din cauza înghețului a fost în 1997.

- Publicitate -
Ad Image
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *