Prețurile globale ale alimentelor ating cote record după doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, semnalizând că incertitudinea generată de tarifele vamale americane începe să afecteze schimburile comerciale.
Conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), indicele prețurilor alimentelor a ajuns la 128,3 puncte în luna aprilie, înregistrând o creștere de 1% față de luna martie și de 7,6% comparativ cu aprilie anul trecut. Deși FAO publică lunar acest indice, care măsoară modificările de prețuri la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, acesta rămâne sub vârful atins în 2022.
Creșterea din luna aprilie a fost determinată în principal de avansul prețurilor la carne, care au crescut cu 3,2%, urmate de produsele lactate, cu o creștere de 2,4%, și cerealele, care au înregistrat o creștere de 1,2%. Pe de altă parte, prețurile la zahăr au scăzut cu 3,5% comparativ cu luna precedentă, în principal din cauza temerilor legate de contextul economic global și impactul asupra cererii de zahăr în sectoarele băuturilor și procesării alimentelor. De asemenea, prețurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 2,3%.
Într-un raport separat, FAO a revizuit ușor în scădere estimările privind producția mondială de cereale pentru 2024, previzionând o producție de 4,848 miliarde de tone. Totuși, producția mondială de orez pentru 2024/25 este așteptată să crească cu 1,5% până la un nivel record de 543,6 milioane de tone.



