Prețurile internaționale ale alimentelor au înregistrat o scădere în luna mai, datorită reducerii costurilor la cereale, zahăr și ulei.

B.M.
Moderator B.M.
3 Min Citire
Sursa foto: The Entertainment Photo

Prețurile internaționale ale alimentelor au înregistrat o scădere în luna mai

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai, graţie diminuării cotaţiilor la cereale, zahăr şi uleiuri vegetale, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Faţă de luna aprilie, acest indice s-a situat la o medie de 127,7 puncte, înregistrând o scădere de 0,8%. Cu toate acestea, indicele rămâne cu 6% mai mare comparativ cu luna mai 2024, dar cu peste 20% sub maximumul istoric atins în martie 2022.

Scăderea prețurilor la uleiuri vegetale

În luna mai, scăderea prețurilor s-a datorat în principal unei reduceri de 3,7% a prețurilor la uleiurile vegetale comparativ cu luna precedentă. Prețurile la uleiul de palmier au scăzut din cauza unor factori sezonieri în Asia de Sud-Est. De asemenea, prețurile la uleiul de soia s-au diminuat datorită livrărilor mai mari din America de Sud și a cererii slabe pentru biocombustibili. Uleiul de rapiță a avut o scădere a prețului pe fondul unor perspective îmbunătățite privind livrările din Uniunea Europeană, iar prețurile la uleiul de floarea soarelui s-au redus din cauza încetinirii cererii mondiale.

Reducerea prețurilor la zahăr și cereale

Prețurile la zahăr au scăzut cu 2,6% față de luna aprilie, influențate de îngrijorările legate de perspectivele economiei mondiale, cererea mai slabă din partea industriei alimentare și a băuturilor, precum și așteptările privind o revenire a producției mondiale în sezonul următor. De asemenea, prețurile la cereale au scăzut cu 1,8% de la o lună la alta, în condițiile în care prețurile mondiale la porumb s-au diminuat semnificativ. Recoltele solide și livrările mari de porumb din Argentina și Brazilia, împreună cu previziunile referitoare la o recoltă record de porumb în SUA, au pus presiune asupra prețurilor.

Creșterea prețurilor la carne

În contrast, prețurile mondiale la carne au crescut cu 1,3% în luna mai, cauzată de majorarea prețurilor la carnea de vită, porc și oaie. Prețurile la carnea de pasăre au scăzut, afectate de cotațiile mai mici din Brazilia, după ce mai multe țări au impus restricții la import din cauza descoperirii gripei aviare în Brazilia.

- Publicitate -
Ad Image
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *