Ungaria: Teorie surprinzătoare privind sursa epidemiei de febră aftoasă
Ungaria a sugerat recent un posibil „atac biologic” ca sursă a primului focar de febră aftoasă din țară după mai bine de 50 de ani, ceea ce a condus la închiderea granițelor și sacrificarea în masă a vitelor în nord-vestul țării. Autoritățile ungare au raportat luna trecută primul caz de febră aftoasă din ultimii 50 de ani, detectat la o fermă de bovine situată în apropierea graniței cu Austria și Slovacia.
Până joi, autoritățile de sănătate animală au efectuat controale la aproape 1.000 de ferme din Ungaria, iar doar patru din regiunea afectată au avut rezultate pozitive. Gergely Gulyas, șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, a declarat într-o conferință de presă că nu se poate exclude posibilitatea ca virusul să nu fie de origine naturală, sugerând că ar putea fi vorba despre un virus creat artificial.
Gulyas a subliniat că suspiciunea privind un atac biologic se bazează pe informații verbale primite de la un laborator străin, însă rezultatele nu au fost încă dovedite și documentate complet. Stocul de bovine al Ungariei număra 861.000 de capete, conform unui recensământ efectuat în decembrie, reprezentând 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană.
Febra aftoasă nu prezintă pericol pentru oameni, dar provoacă febră și bășici în gură la rumegătoarele cu copite bifurcate, precum bovinele, porcinele, ovinele și caprinele. Focarele de febră aftoasă duc adesea la restricții comerciale. Mii de bovine au fost sacrificate în încercarea de a limita focarul, în timp ce Austria și Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, după ce boala s-a extins și în partea de sud a Slovaciei.
În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a interzis luna trecută transporturile de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria, ca urmare a focarului de febră aftoasă înregistrat la o fermă ungurească. ANSVSA a impus și o serie de restricții pentru produsele de origine animală, inclusiv carne, lapte și produse din lapte.



